Η Στοματική και Γναθοπροσωπική χειρουργική είναι η ειδικότητα που ασχολείται με την πρόληψη, διάγνωση και αντιμετώπιση οξέων και χρόνιων παθήσεων, τραυμάτων, δυσμορφιών και αισθητικών προβλημάτων των δοντιών, του στόματος, των γνάθων και του προσώπου.
Οι μικρές γναθοχειρουργικές επεμβάσεις – εξαγωγή φρονιμιτών, αφαιρέσεις κύστεων και μικρών όγκων, ανύψωση της μεμβράνης του ιγμορείου, τοποθέτηση μοσχευμάτων και μεμβρανών κ.λπ.- γίνονται στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του ιατρείου μας. Σοβαρότερες επεμβάσεις που αφορούν κατάγματα του προσώπου, όγκους και μεγάλες κύστεις των γνάθων, τραύματα του προσώπου κλπ, αντιμετωπίζονται από τον ειδικό γναθοχειρουργό συνεργάτη που θα σας συστήσουμε.
Χειρουργική στόματος – Οδοντοφατνιακή Χειρουργική
Αντιμετώπιση τραχηλοπροσωπικών λοιμώξεων
Τραυματολογία του στοματογναθοπροσωπικού συμπλέγματος και των γύρω ιστών
Προπροσθετική χειρουργική με χρήση ελεύθερων και μισχωτών κρημνών και την τοποθέτηση αυτομοσχευμάτων ή αλλομοσχευμάτων στην άνω και κάτω γνάθο, οδοντικά και γναθοπροσωπικά εμφυτεύματα
Επανορθωτική χειρουργική μαλακών και σκληρών ιστών του προσώπου – μικροχειρουργική
Ορθογναθική, κρανιοπροσωπικές δυσπλασίες και αισθητική χειρουργική του προσώπου
Προσωπαλγίες
Διατατική οστεογένεση προσωπικού κρανίου
Χειρουργική και παθολογία νόσων του γναθιαίου άντρου
Χειρουργική καλοήθων – κακοήθων όγκων και κύστεων στοματογναθοπροσωποτραχηλικής περιοχής
Χειρουργική και παθολογία κροταφογναθικής διαρθρώσεως
Αντιμετώπιση συγγενών κρανιοπροσωπικών ανωμαλιών (χειλεογναθουπερωιοσχιστιών κ.α.)
Χειρουργική καλοήθων και κακοήθων παθήσεων των σιελογόνων αδένων
Θεραπεία κάθε άλλης βλάβης των μαλακών και σκληρών ιστών που απαιτούν χειρουργική παρέμβαση στη στοματογναθοπροσωποτραχηλική περιοχή.
Εφαρμογές laser, ενδοσκοπικές τεχνικές και επανορθωτική μικροχειρουργική
Όταν η κύστη ή απόστημα είναι σχετικά μικρή και οφείλεται σε χαλασμένο δόντι, η αντιμετώπιση είναι συνήθως συντηρητική και εφαρμόζεται ενδοδοντική θεραπεία ή αλλιως η διαδικασία της απονεύρωσης.
Ένα απόστημα δοντιού είναι μια σοβαρή οδοντιατρική κατάσταση που δημιουργείται ως αποτέλεσμα μόλυνσης των δοντιών ή των ούλων. Είναι μια πυώδης φλεγμονή που συγκεντρώνεται στην περιοχή γύρω από μια ρίζα δοντιού ή στα ούλα. Τα οδοντικά αποστήματα μπορεί να δημιουργηθούν είτε από τερηδονισμένα δόντια είτε απο περιοδοντίτιδα. Αποτελούν την πιο συνηθισμένη αιτία που πολλοί ασθενείς επισκέπτονται τους οδοντιάτρους με έντονο πονόδοντο. Τότε ο οδοντίατρος καλείται να ανοίξει το απόστημα και παροχετεύει το συγκεντρωμένο πύον, δηλαδή απελευθερώνει την πίεση από τους ιστούς γύρω από το απόστημα, παρέχοντας σημαντική ανακούφιση από τον οξύ πόνο.
Αν παρόλα αυτά η κύστη επιμείνει ή είναι μεγάλη ή δεν προέρχεται από κάποια παθολογία του δοντιού, τότε πρέπει να γίνει εκπυρήνιση, δηλαδή να αφαιρεθεί ολικά. Πολλές φορές θα χρειαστεί να αποφασίσει την πρόγνωση του δοντιού ο οδοντίατρός μας μαζι με την ομάδα συνεργατών μας, έχοντας πάντα υπόψη το ιατρικό σας ιστορικό.
Η διχοτόμηση εφαρμόζεται όταν ο οδοντίατρος με την ομάδα του έχει χρησιμοποιήσει κάθε άλλη μέθοδο, αλλά τελικά κρίνει αυτή η επιλογή είναι και η κατάλληλη για συγκεκριμένο δόντι.
Η τεχνική αυτή περιλαμβάνει ουσιαστικά τον διαχωρισμό του συμπλέγματος των ριζών του δοντιού και την διατήρηση των υπολοίπων για την προσθετική τους αποκατάσταση. Αποτελεί μια θεραπευτική λύση όταν δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί η βλάβη με διαφορετικά. Μερικές περιπτώσεις είναι όταν υπάρχει στο δόντι προχωρημένη απώλεια περιοδοντικών ιστών σε μία ή δύο ρίζες πολύρριζων δοντιών, όταν υπάρχει κάταγμα, διάτρηση, απορρόφηση ή απλούστερα τερηδόνα ρίζας σε μεγάλη έκταση.
Ρωτήστε την ομάδα του οδοντιατρείου για περισσότερες πληροφορίες. Είμαστε στην διάθεση σας για οποιεσδήποτε απορίες μπορεί να έχετε.
Οι φρονιμίτες εμφανίζονται ή αρχίζουν την ανατολή τους στους περισσότερους ανθρώπους λίγο μετά την εφηβεία. Είναι δόντια που τις περισσότερες φορές λόγω έντονου συνωστισμού φυτρώνουν στραβά και δημιουργούν διάφορα προβλήματα, ενώ άλλες φορές έχουν κλίση προς τους μπροστινούς τους τραπεζίτες.
Υπάρχει πάντα και το ενδεχόμενο, τα δόντια αυτά να μην ανατείλουν καθόλου και να παραμείνουν έγκλειστα μέσα στο ούλο ή/και τη γνάθο ή να ανατείλουν μερικώς. Αυτοί ονομάζονται έγκλειστοι/ημιέγκλειστοι φρονιμίτες.
Όταν ένας φρονιμίτης παραμείνει ημιέγκλειστος, συσσωρεύει βακτήρια στην περιοχή ανάμεσα στο ούλο και στο δόντι, τα οποία προκαλούν φλεγμονές με πόνο, πρήξιμο, ακαμψία της γνάθου και γενική κακουχία.
Επειδή η θέση του φρονιμίτη μπορεί να εμποδίζει τη σωστή στοματική υγιεινή, να επηρεάσει την σύγκλιση, να δημιουργήσει μόνιμες βλάβες σε διπλανά δόντια, προτείνεται η προληπτική εξαγωγή του. Είναι σωστότερο η χειρουργική αφαίρεσή τους να γίνεται σε νεαρή ηλικία, όταν δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η ανάπτυξη των ριζών και συνεπώς δεν θα έχουν προλάβει να προκαλέσουν μόνιμες βλάβες στα διπλανά δόντια και ιστούς. Η διαδικασία που ακοουθούμε εξαρτάται από την θέση και κλίση που έχει προλάβει να πάρει ένα δόντι
Ο όρος ουλοπλαστική αναφέρεται γενικά στη χειρουργική διαδικασία που σκοπό έχει να αναδιαμορφώσει το σχήμα των ούλων. Σε μερικές περιπτώσεις, η ουλοπλαστική εφαρμόζεται για να προσδώσει μια πιο φυσική εμφάνιση στα ούλα και να τα επαναφέρει την υγεία τους.
Η πιο συνήθης περίπτωση ουλοπλαστικής είναι η αισθητική επιμήκυνση μύλης. Για αισθητικούς και πρακτικούς λόγους η εφαρμογή αυτής της διαδικασίας είναι αναγκαία, όπως π.χ. για να βελτιώσουμε το χαμόγελο ενός ασθενούς στην περίπτωση που αυτός παρουσιάζει το λεγόμενο ουλικό χαμόγελο ή για να αποκαταστήσουμε την υγεία των ούλων όταν αυτή έχει διαταραχθεί από κακοσχεδιασμένες προσθετικές αποκαταστάσεις. Η ουλοπλαστική μπορεί επίσης να εφαρμοστεί στην τοποθέτηση κεραμικών όψεων.